Pinsa Romana
Lepší než pizza

Kořeny pinsy sahají hlouběji do historie Itálie, než je tomu u klasické pizzy. Původní receptura, podle níž se připravuje dodnes, se datuje do období antického Říma. Ve svém díle Aeneis se o ní zmiňuje dokonce i Vergilius.

Pinsa se zrodila v regionu Lazio a chudí zemědělci a pastevci na tuto placku, která se původně vyráběla z dostupných obilovin jako proso, ječmen či oves, pokládali různé potraviny, které následně obětovali bohům.
Těsto na pinsu se připravuje ze speciální italské mouky z vybraných druhů pšenice, vody, kvasnic a soli. Tato mouka je schopná absorbovat až 90 % vody. Během pečení se voda odpařuje a výsledná pinsa je díky tomu lehčí, na povrchu křupavější a uvnitř měkčí.
Unás ji můžete ochutnat naslano i nasladko.

Připravujeme pro Vás v naší cukrárně v zadní části zahrady nad grily.